Nouveau

Antisemitiskt parti i franska EU-valet

Affiche de la Liste antisioniste (Dieudonné Soral)Par Jean-Yves Camus

Parti Anti Sioniste (Antisionistiska partiet) som leds av den kände komikern Dieudonné M’Bala M’Bala, fick 36 398 röster, det vill säga 1,3 procent, i den valkrets som inkluderar Paris med förorter. Ingen av listans kandidater valdes, och eftersom de inte nådde över 3 procent så  lyckades de heller inte få sina kampanjkostnader betalda av staten. Men själva det faktum att en öppet antisionistisk, anti-israelisk och i många fall antisemitisk rörelse registrerade sig och drog till sig mycket uppmärksamhet från media (även om de allra flesta medierapporter var negativa) är en oroande händelse i den franska politiken. Oroande är också det faktum att denna lista lyckades bygga en koalition av militanta grupper som spänner från den yttersta antiglobaliseringsvänstern till den nyfascistiska extremhögern och de islamistiska fundamentalisterna.

Bjöd upp förintelseförnekare på scen

Dieudonné är en komiker med rötter i Frankrike och Kamerun och har blivit ökänd för sina anti-judiska uttalanden förklädda till antisionism. I december 2008 bjöd han upp förintelseförnekaren Robert Faurisson på scen under en av sina shower. Dieudonné kommer från den alternativa vänstern och har blivit en idol för de radikala ungdomar med västindisk bakgrund eller invandrarbakgrund som bor i de städer där de flesta antisemitiska incidenterna äger rum. Han vill därför använda sin popularitet som en politisk plattform för att sprida konspirationsteorin om att det är judar som drar i trådarna i det politiska, intellektuella och ekonomiska livet i Frankrike och över hela världen. Trots att han inte själv är muslim (hans yngsta dotter är katolik och hennes gudfar är Jean-Marie Le Pen, ledaren för Front National), har Dieudonné starka band till islamistiska grupper som är pro-Hizbollah och pro-iranska. År 2006 besökte han Shiamilisen, och basen i hans valkampanj 2009 är Centre Zahra och dess utlöpare Parti Anti-Sioniste, båda ledda av Yahia Gousami. En delegation från dessa shia-grupperingar har nyligen träffat president Ahmadinejad i Teheran. I juli 2009 höll Centre Zahra en konferens i Paris till minne av Ayatolla Khomeini, med chefen för Iranska kulturcentret i Frankrike som en av talarna. Detta öppna stöd för den iranska regimen har givit upphov till en mängd rykten om att det kan vara Iran som finansierar Antisionistiska listan, men man har inte presenterat några bevis.

Listan förenade extremister

En av de intressanta sakerna med listan är att den lyckades förena vänsteranhängare som står nära förintelseförnekare (Maria Poumier och Ginette Skandrani) med fanatiska nyfascister från Front National de la Jeunesse och Renoveau Française. De sistnämndas medlemmar hatar arabiska invandrare men tycks älska allt och alla som är antijudiska och anti-israeliska i den muslimska världen. En ledande kandidat på listan var författaren Alain Soral, en före detta kommunist som blev rådgivare åt Le Pen i Front National och nu leder en egen ”social-nationell” rörelse, Egalité et Réconciliation.

Denna breda koalition av anti-judiska Denna breda koalition av anti-judiska extremister försöker nu bli en del av den propalestinska rörelsens huvudfåra, vilken i Frankrike oftast ligger nära den trotskistiska, kommunistiska eller gröna vänstern. Med denna målsättning gjorde Antisionistiska listans supportrar den 24 januari 2009 ett försök att demonstrera mot Israels aktion i Gaza, tillsammans med de största propalestinska organisationerna. De blev dock utskällda och energiskt bortjagade av anarkistiska och trotskistiska demonstranter.

Listan fördömd av stora vänsterpartier

En av de viktigaste positiva sidoeffekterna av Dieudonnés kandidatur är att Association France-Palestine, Noveau Parti Anticapitaliste och till och med det hårdföra pro-palestinska CAPJO, såväl som de största partierna på vänsterkanten, öppet har fördömt Dieudonnés retorik. De tycks nu förstå att användandet av ”antisionism” är ett politiskt vapen som kan slå tillbaka, i den mening att du alltid kan hitta någon som är villig att vara mer radikal än du själv.

Fortsatt försök att påverka på lokal nivå

Enligt fransk lag är det i stort sett omöjligt att förbjuda en politisk grupp att ställa upp i valen, och det dåliga valresultatet tycks inte ha avskräckt Antisionistiska partiet från att ställa upp i de regionala valen 2010. Anledningen är att de i flera förorter med en stor minoritetsbefolkning fick omkring 5–6 procent av rösterna och ibland hamnade strax efter extremvänstern. I en kontext där majoriteten av invånarna i dessa områden är totalt fjärmad från mainstreampolitiken (valdeltagandet var i vissa förorter så lågt som 20 procent), hoppas de så kallade antisionisterna kunna arbeta långsiktigt och till slut lyckas att lokalt påverka agendan hos den radikala vänstern.

Première parution : Jean-Yves Camus, « Antisemitiskt parti i franska EU-valet », SKMA Nyhetsbrev, oktober 2009, Oslo, pp.16-17.